Düğün fotoğrafçısı fiyatları, evlilik hazırlığı yapan çiftlerin en önemli gündem maddelerinden. Fotoğrafın her alanda daha da önem kazanmaya başladığı günümüzde çiftler en mutlu günlerinin her anlamda unutulmaz olmasını istiyorlar ve zamanlarının büyük bir bölümünü doğru fotoğrafçıyı bulmak için harcıyorlar.
Evlenecek Çiftler Nasıl Bir Piyasa İle Karşılaşıyor ?
Düğün fotoğrafçısı için basit bir araştırma yapıldığında rakamların her hizmet dalında olduğu gibi çok düşük ve çok yüksek gibi geniş bir aralıkta değiştiğinin farkına varılacaktır. İşi ticarete dökmüş aynı gün içerisinde arka arkaya çekim yapan fiyatlarını sürümden kazanma mantığı ile düşük tutan fotoğrafçılar, yaptığı işin bir sanat olduğunun farkında olan ve iletişimin önemine inanan birçok fotoğrafçı vb. bu piyasada faaliyet göstermektedir.
Peki bu kadar fazla seçenek arasından nasıl seçim yapılabilir ?
Portfolyo Taraması Önemlidir Artık bütün fotoğrafçılar online portfoloyoya sahip. Google aracılığı ile tarama yapıldığında birçok fotoğrafçıya ulaşılabiliyor. Çiftler fotoğrafçıların portfolyo taraması ile değerlendirirken fotoğrafçının kullanmış olduğu renklere, verilmiş olan pozlara, çekim için seçilen mekanlara bakarak bir değerlendirme yapabilirler.
Blog Sayfaları Portfolyo taramasının ötesinde, bir çekimin hikayesini okuyabileceğiniz blog yazıları ve fotoğraflar bir çekimin nasıl geçebileceğine ve ne tarz kareler yakalanabileceğine dair çok net bir izlenim bırakabilir. Unutmayın, tek bir fotoğraftan yola çıkmak ile hikayeyi bir bütün olarak görmek arasında büyük bir fark vardır. Blog yazıları fotoğrafçının genel yaklaşımını görmek açısından daha faydalı olabilmektedir.
Potansiyel Riskler
Bir fotoğrafçının portfolyosunu beğendiniz, fiyatları da bütçeniz ile orantılı, buraya kadar herşey yolunda, peki ya iletişim ? Çiftler çalışmayı düşündükleri fotoğrafçı ile yüz yüze görüşmeden kesinlikle kararlarını vermemeli ! Düğün günleri stres ve mutluluğun bir arada yaşandığı günlerdendir. Stresli gününüzde iletişimi ile sizi rahatlatabilecek, enerjisi ile yukarı çekebilecek ve kontrollü bir fotoğrafçı ile çalışılması tercih sebebi olmalıdır. Fotoğrafçı ve çift herşeyden önce kendilerini birbirilerine yakın hissetmeliler ve aynı dili konuşuyor olmalılar.
Her ne kadar fotoğrafı fotoğraf makinaları çekmesede, kabul edilebilecek kalitenin sunulabilmesi gerekmektedir. Fotoğraf makinası bir araçtır, ancak aracınızın teknik yeterlilikleri ne kadar iyi olursa daha iyi fotoğraflar çekme olasılığınız artacaktır. Düşük fiyat veren fotoğrafçıların bazıları giriş seviyesi fotoğraf makineleri ile çalışabilmektedir. Dolayısıyla çiftler fiyat sorgulaması yaparken fotoğrafçılardan ekipman bilgilerini de talep etmeliler.
“ Profesyonellik ” düğün fotoğrafçılığının başlangıcından (ilk görüşme) sonuna (fotoğrafların ve albümlerin teslim edilmesi) kadar her aşamasında yer almalıdır. Günümüzde her geçen gün sayısı artan düğün fotoğrafçıları piyasaya yeni girdiklerinde tutunmak için çok düşük fiyatlar verebilmektedir. Görüşme sırasında sorulması gereken en önemli sorulardan bir tanesi de fotoğrafçının kaç senedir “düğün fotoğrafçılığı” yaptığıdır. Düğün fotoğrafçılığının özellikle altını çizmekte fayda var; çünkü iyi fotoğraf çeken herkes iyi bir düğün fotoğrafçısı olamaz.
Profesyonelliğin bir diğer getiriside başlangıçta belirtilen sürelere uyulması ve yeterli iş disiplinine sahip olunmasıdır. Fotoğraflarınız belirtilen sürelerde teslim edilmeli ve çekim günü anlaşılan saatte buluşma noktasında olunmalıdır.
Peki profesyonel düğün fotoğrafçısı fiyatları nasıl belirleniyor. Yüksek olarak nitelendirilebilecek fiyatların arkasında, yani buzdağının görünmeyen yüzünde neler var isterseniz birde onları inceleyelim :
Öncelikle ekipmandan başlamak lazım. Fotoğrafçılık ile hobi olarak ilgilenseniz dahi, ekipman maliyetlerinin ne kadar yüksek seviyelerde olduğunu bilirsiniz. Bir işi profesyonel olarak yapıyorsanız, en iyi yada asgari kaliteyi sunacak makina ve lenslere sahip olmanız gerekmektedir.
Bunun yanında her lensin farklı özellik ve avantajları vardır. Çekimi tek bir lens ile yaptığınız takdirde istediğiniz kareleri yakalama şansınız azalmaktadır. Bu nedenle çeşitli odak uzunluklarına sahip lenslere sahip olmalısınız. Makina ve lensten oluşmayan fotoğrafçı çantasına flaş sistemleri, hafıza kartları ve yedek pilleri de dahil ettiğinizde çok ciddi bir ekipman yatırımı karşınıza çıkacaktır.
Herşeyin ötesinde fotoğrafçı çekim gününün haricinde düğün gününü planlamak, görüşmeler yapmak, anlaşma hazırlamak, çekim mekanlarını keşfetmek vb. için ciddi bir zaman harcamaktadır.
Yatırımlar maalesef çekim ekipmanı ile bitmemektedir. Fotoğraflar çekildikten sonra gerekli düzenlemeleri yapabilmek için yüksek kapasiteli ve kaliteli ekrana sahip bir bilgisayara, yazılımlara + çevre donanımına ihtiyaç duyulmaktdır.
Ekipman ve bilgisayar yatırımlarının ötesinde düğün fotoğrafçısının kendini geliştirmek ve daha iyi hizmet sunabilmek için katıldığı eğitimler, workshoplar vs. buzdağının görünmeyen yüzünde bir nokta sadece.
Fotoğraflar çekildi, bilgisayar düzenlemeleri vs. yapıldı ve teslim edildi… Profesyonel bir fotoğrafçının maliyet kalemleri bunlarla sınırlı mı peki ?
” Görünmeyen Maliyetler ”
Pazarlama çalışmaları, ekipman sigortaları, seyahat masrafları, stüdyo sabit giderleri, sağlık sigortası, web site bakım giderleri ve devlete ödenen vergiler.
Yukarıdaki infografik ile profesyonel düğün fotoğrafçısının buzdağının görünmeyen yüzündeki maliyetlerini özetlemeye çalıştım. Eğer bu yazıyı okuduysanız artık aldığınız tekliflerde yazılmış olan fiyatları değerlendirirken farklı bir açıdan bakacağınıza eminim.
Unutmayın, Fotoğraf ve video hayatınızın geri kalanında en mutlu anlarınızı tekrar hatırlamanızı sağlayacak yegane araçtır